In reactie op de brief van Staatssecretaris Dekker stelt de GEU dat er vaart moet worden gemaakt met het opheffen van blokkades voor breder gebruik van moderne leermiddelen. De btw-regelgeving vormt een grote belemmering voor de vernieuwing op scholen. Op digitale leermiddelen betalen scholen 21 procent btw, op schoolboeken 6 procent. De GEU sluit zich daarom aan bij de oproep van de PO-raad aan de overheid om het btw-tarief op digitaal lesmateriaal aan te passen.

Gedeelde ambitie

De GEU is enthousiast over de ambitie van de staatssecretaris om scholen zo snel mogelijk in staat te stellen om ‘op basis van de eigen visie keuzes te maken over de inzet van ICT’. Harold Rimmelzwaan, voorzitter van de GEU: ‘Digitale leermiddelen kunnen een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door het leuker, efficiënter en doelgerichter te maken. Wij zien dat ook in de praktijk met de digitale producten van educatieve uitgeverijen. Maar uit ervaring weten we ook dat het gebruik op scholen niet vanzelf gaat. Het is nodig dat een school digitale leermiddelen inzet met een visie, deskundigheid in digitale didactiek en een goede infrastructuur. Scholen werken hier allemaal in hun eigen tempo aan. Uitgevers kiezen elk hun eigen manier om scholen hierin te ondersteunen. Veel uitgevers bieden scholen meer dan alleen slimme leermiddelen, omdat ze weten dat hulp en advies bij de inzet van die middelen van groot belang zijn voor het succes.’

De GEU onderschrijft de ambities van de staatssecretaris en de sectorraden en participeert daarom actief in het doorbraakproject Onderwijs en ict.

Zie ook: