Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem pleitte afgelopen dinsdag in Brussel bij zijn EU-collega’s van Financiën voor een snelle invoering van een laag btw-tarief voor digitale boeken, kranten en tijdschriften. De ministers bespraken voor het eerst het voorstel van de Europese Commissie om het btw-tarief op e-media gelijk te stellen aan dat voor traditioneel drukwerk. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent, waardoor digitale media fors goedkoper kunnen worden. Volgens de EU-regels mogen lidstaten nu geprinte publicaties onder het lagere btw-tarief brengen maar voor online media mag dat niet. Een ruime meerderheid van de lidstaten bleek dinsdag voor het plan te zijn, maar er is unanimiteit nodig om tot een akkoord te komen. Ook het Europees Parlement moet nog instemmen.
Ook de PO-raad en VO-raad besteedde deze week in een bericht aandacht aan het onderwerp, waarin zij aangeven dat de btw-verlaging ook van toepassing moet zijn op alle digitale leermiddelen. Alle publieke en private partijen in Edu-K hebben hiervoor recent ook een gezamenlijke oproep gedaan aan de politiek.