Op woensdag 5 maart organiseerden de GEU en de GAU in samenwerking met Dedicon een kennissessie over Toegankelijkheid. Tijdens de sessie werd het belang van en de noodzaak voor het verbeteren van toegankelijkheid op aansprekende wijze duidelijk gemaakt. In de sessie werd duidelijk dat het toegankelijk maken van online informatie minder lastig is dan het misschien in eerste instantie lijkt. Dit werd bevestigd door GEU-leden Deviant en Malmberg die tijdens de bijeenkomst hun aanpak en ervaringen presenteerden. Mark Versteegen van Malmberg zei over de toepassing van de toegankelijkheidsrichtlijnen: “Een deel van de richtlijnen is goed toepasbaar en levert toegevoegde waarde voor alle gebruikers. Er zijn ook volop hulpmiddelen die je als uitgever helpen om te controleren of je richtlijnen op een goede manier hebt toegepast. Ik vind eigenlijk dat er geen redenen zijn om er niet mee te beginnen als uitgever.”

Tijdens de bijeenkomst werd de website Inclusief publiceren gelanceerd, waar organisaties relevante informatie kunnen vinden over hoe zij de toegankelijkheid van hun producten kunnen verbeteren. De deelnemers kregen de gidsen ‘Doe mee!’ en Maak Open! uitgereikt waarin praktische tips zijn opgenomen voor het toegankelijk maken van informatie. Op de website (homepage) zijn de publicaties te downloaden of aan te vragen.

De kennissessie werd georganiseerd in het kader van het project “Toegankelijk Publiceren aan de Bron”, waarin de GAU en de GEU met Dedicon samenwerken om algemene en educatieve uitgevers te ondersteunen, zodat zij digitale producten vanaf de start zo toegankelijk mogelijk kunnen maken. In april en mei/juni worden vervolgsessies georganiseerd, waarin naast algemene kennis verdiepende sessies georganiseerd zullen worden. Maurits van der Mersch van uitgeverij Deviant was zeer te spreken over de ondersteuning vanuit het project: “We hebben met een grote groep collega’s in huis een kennissessie georganiseerd met de experts van Dedicon. Dat heeft ons geholpen in het nemen van de juiste stappen, in het integreren van de richtlijnen in de ontwikkelprocessen binnen onze uitgeverij. Ik kan zo’n sessie elke uitgeverij aanbevelen.”