Vandaag heeft het Europees Parlement definitief ingestemd met de nieuwe Auteursrechtrichtlijn in de DSM (Digital Single Market).

Door voor het voorstel te stemmen, spreekt het Parlement duidelijk zijn steun uit voor cultuur, innovatie, toegang tot kennis en creativiteit.

De nieuwe Auteursrechtrichtlijn, die de Europese Commissie in 2016 presenteerde, maakt deel uit van de strategie voor een Europese Digital Single Market. Het verbetert de bescherming van uitgevers en makers, ook in het digitale domein.

Voor educatieve uitgevers is met name van belang dat uitgevers weer kunnen meedelen in de opbrengsten uit wettelijke collectieve vergoedingen.

Er is de afgelopen periode vanuit de Mediafederatie en de diverse brancheverenigingen in Brussel een zeer stevige lobby gevoerd om dit resultaat mogelijk te maken. Nu volgt de implementatie van deze Auteursrechtrichtlijn in Nederlandse wetgeving. De Mediafederatie en de brancheorganisaties zullen hier nauw bij betrokken blijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn David van de Mediafederatie, senior Adviseur IE, Collectieve Rechten en Privacy.