Toegankelijk publiceren aan de bron biedt vele kansen en mogelijkheden voor iedereen. Tijdens de kennissessies op dinsdagmiddag 18 juni is er naast beleid en wetgeving veel aandacht voor de praktijk en technologie. Dé experts uit Nederland op het gebied van toegankelijke informatie geven hun visie en praktische voorbeelden.

Inschrijven kunt u doen via deze aanmeldlink. Inmiddels is het programma voor de kennissessie helemaal rond.

 13.00 uur Inloop

 13.30 uur Opening door dagvoorzitter Martijn David algemeen secretaris GAU

 13.40 uur Bewustwording: toegankelijkheid en beperkingen
Hans Beerens neemt u mee in de wereld van toegankelijke informatie en het belang daarvan. Wat is nou eigenlijk toegankelijkheid, over welke beperkingen hebben we het en wat zijn de voordelen van informatie toegankelijk maken? Hans is manager toegankelijkheid bij Dedicon en tevens auteur van de gidsen Maak open! en Doe mee!, te downloaden via inclusiefpubliceren.nl

 14.10 uur Bewustwording: wetgeving en regelgeving
Raph de Rooij is senior beleidsmedewerker digitale inclusie, webtoegankelijkheid en gebruiker centraal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Raph weet alles over wetgeving, het VN verdrag en EU toegankelijkheidsakte. Wat zijn de ontwikkelingen op dit vlak?

Parallelsessies
De drie parallelsessies gaan dieper in op de strategische aanpak, testen, technologie en internationale ontwikkelingen. Professionals uit de praktijk met jarenlange ervaring geven de laatste inzichten, praktijkvoorbeelden en tips om zelf mee te starten.

14:30 uur Parallelsessie Beleid
Iacobien Riezebosch van Firm Ground koppelt in deze workshop praktijk aan theorie. Samen onderzoeken we een goede start en aanpak bij uitgeverijen, kijken we naar valkuilen en een goede organisatorische aanpak. Digitale toegankelijkheid regelt u niet alleen met een productieteam maar met meerdere disciplines binnen een organisatie. Maar hoe kunt u dit aanpakken en waar te beginnen? Tijdens de sessie is aandacht voor verschillende voorbeelden uit de praktijk o.a. de Koninklijke Bibliotheek.

14:30 uur Parallelsessie Praktijk
Als Toegankelijkheid Expert voert Brian Bors dagelijks audits uit op websites om te kijken of alles voldoet aan de internationaal gestelde richtlijnen voor toegankelijke websites. Davy Kager is productmanager bij Dedicon en dagelijks bezig met de toegankelijkheid van digitale producten voor blinde en slechtziende lezers. In deze sessie is aandacht voor praktijkvoorbeelden en uitleg van richtlijnen. Tijdens de workshop gaat u zelf aan de slag met testen en geven we u voorbeelden van vóór en na het toepassen van richtlijnen.

14:30 uur Parallelsessie Technologie
In deze ‘tech’ sessie demonstreren experts Anneke Wijtvliet, Petra Huidink en Edmar Schut verschillende hulptechnologieën voor blinden, slechtzienden en dyslectische gebruikers. Naast het praktische deel is er voldoende ruimte voor kennisoverdracht. De experts vertellen u meer over concrete ontwikkelingen in binnen en buitenland zoals ePub3 en multimodaal lezen (luisteren, kijken en voelen). Neem uw eigen laptop, tablet en (bron)materiaal mee en bekijk zelf met hulptechnologie de resultaten.

15.30 uur Vragen en discussie
16.00 uur Afsluiting en borrel